Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван
Коментари Харесай

ВСС освободи Иван Гешев от поста главен прокурор

Пленумът на Висшия правосъден съвет гласува да освободи предсрочно от служба основния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската гилдия поради изявление, което накърнява престижа на правосъдната власт. Това стана с поддръжката на 16 членове на съвета, срещу гласоподаваха четирима. Срещу решението за премахване гласоподаваха Евгени Иванов, Вероника Имова, Пламен Найденов и Олга Керелска.

Гласуването се проведе в отсъствието на основния прокурор, тъй като е в Страсбург.

" Решението на Пленума ще се изпрати незабавно на президента ", заяви правосъдният министър Атанас Славов, който ръководи съвета.

По думите му Румен Радев няма съображение да спре процедурата по освобождението на Гешев от длъжността основен прокурор.

" Президентът няма период, в който да издаде указа, само че няма законови и конституционни спънки за изговаряне в рационален период ", уточни Славов.

Трябва да фокусираме вниманието си върху президента. Мотивите на Висш съдебен съвет са ясни “, уточни Славов.

Иван Гешев встъпи в служба като основен прокурор при започване на 2020 година Неговият мандат е 7-годишен. За да се стигне до неговото премахване от служба, е належащо Висш съдебен съвет да изпрати на президента решение и той да подпише декрет за освобождение от поста " Главен прокурор ".
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР